« EDIOT

En blogg om kläder, mode, arkitektur, heminredning och mat

Resa i matens tecken

Tamales är en rätt från det Peruanska köket och är en väldigt god köttblandning som är innesluten i ett slags majsbröd. Denna maträtt återfinns i flera länder i området och är känt under flera namn som Bollo, Humitas eller Hallaca bland annat och det är också en maträtt du kan tillreda här hemma i Sverige. Receptet är till cirka 25 st:

  • Deg
  • 250 g smör
  • 625 g masamix
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • ca 2 dl buljong
  • Blad från majskolvar (ca 25 st)

 

  • Fyllning
  • 4 msk olivolja
  • 40 g vetemjöl
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 gul lök
  • 1 tsk oregano
  • 600 g strimlat kött
  • 2 tsk chilipulver

Degen gör du genom att vispa smöret ljust och poröst, blanda masamixen, bakpulvret och salt. Tillsätt buljongen i mjölblandningen och rör runt ordentligt och häll sedan ner det i smöret. Fortsätt röra till smeten är krämig. Blötlägg bladen. Fyllningen är ännu enklare, hetta upp oljan och lägg i mjölet. När det sedan fått gyllenbrun färg så lägger du i resten och steker det tills det är klart. Torka av bladen som fått ligga i blöt i en timme, stryk på degen med en sked och lägg sedan en sträng med fyllningen. Rulla ihop dem och "knyt ihop" ändarna. Stapla dem på varandra i en ångkokare och ångkoka dem i cirka 1 timme. 

Eller ät dem på plats

Du kan också se till att boka en härlig resa till det underbara Peru för att uppleva denna fantastiska maträtt på plats. Resan kan du med fördel boka hos inca.se som är en mycket bra resebyrå som kan se till att din resa blir oförglömlig. 

10 dec 2017