« EDIOT

En blogg om kläder, mode, arkitektur, heminredning och mat

Gör din egen garderob!

Har du märkt att inredningstrenderna vänder och förändras? Länge hade vi ju vitt hemma. Ljust och fräscht, skulle det vara, som komikerparet Lindström och Shyffert så fyndigt kallade sin tvåmansshow. Så har vår inredning sett ut nu några år. Men det har förändrats sedan ett år tillbaka. Nu har fler och mörkare färger börjat hitta hem till oss. Rosa både på det vi klär oss i, och det vi inreder våra hem med, har kommit starkt, liksom mossgrönt, terracotta, sand och alla naturliga färger, framför allt brunt i olika nyanser har kommit tillbaka, just när man trodde att orange och brunt inte skulle kunna komma tillbaka. Hallonrött är också en färg som vi ser på nytt på väggar. Med de mer färgglada inredningstrenderna ser vi också mer unika möbler. Allt ska inte se ut som Ikea katalogerna längre. Och vad är mer unikt än möbler som vi har snickrat själva? Så här kommer instruktionerna för hur du kan bygga en egen garderob.

Så bygger du din egen garderob

Det första du (förstås) sak bestämma är var du vill ha din garderob. När du väl bestämt dig för det, ska du mäta upp hur stor den ska bli. När du väl bestämt dig för var den ska vara och hur stor den ska bli, ska du sedan tejpa på golvet hur den kommer att se ut. Mät höjden också.

Sedan ska du bygga stommarna. Reglarna ska vara av 45 x 70 mm. Dem skruvar du fast i väggen med vanliga skruvar. Se till att bygga stommarna med tanke på att du även ska ha en dörr. Lämna därför tillräckligt stort utrymme för den. Har du redan en dörr, eller behöver du köpa en ny?

Bestäm sedan hur du vill att garderobsväggarna ska se ut. Ska du klä väggarna med panel? Du skulle kunna använda pärlspont. Såga till en läkt efter behov. Vill du ha bredare hyllplan på vissa ställen, samma nivå eller vill du har plats för en hängare också? Fundera innan och köp hyllplan på en bygghandel. Fräs hyllplanen och lägg dem på plats.

Till sist ska du spackla och slipa garderobsdörren och sätt den på plats i gångjärnen. Kapa till en golvsockel och sätt den på plats. Det viktigaste i detta bygge är att du är noggrann. Har du varit det borde det inte finnas några hål eller skarvar. Lycka till!

6 Oct 2017