« EDIOT

En blogg om kläder, mode, arkitektur, heminredning och mat

Håll koll på alla ljus i jul

Nu när det är december, så är det ju rätt vanligt att man har en massa olika typer av ljus och belysning. Det är stearinljus, värmeljus, ljusslingor, adventsstakar och så vidare. Det är fint att se på, men det gäller att ha koll på dem. Det kan snabbt börja brinna om man har otur. Man bör aldrig lämna levande ljus utan uppsikt och när det gäller elektriska ljus är det bra att ha viss koll med. Min pappa har jobbat som elektriker i Kumla, så har sedan barnsben lärt mig vad som gäller!

De elektriska ljusen

När det är dags att julpynta är, se då till att kolla att ljusslingor och annan el är i säkert skick. Använda bara sådan som är CE-märkta.

Använd endast belysning utomhus som är gjord för det. Om du använder inomhusbelysning ute kan det komma in fukt och det är farligt. Koppla utomhusbelysningen på portabel eller fast installerad jordfelsbrytare.

Lyser alla lampor jättestarkt har du satt i fel slags lampor, exempelvis sju-ljuslampor i en femarmad ljusstake. Byt genast till rätt typ av lampa.

Om du har en ljusslinga där det inte går att byta lampor och en går sönder, släng hela slingan. Annars kan den överhettas och leda till brand.

Släck alla ljusstakar och julgransbelysning när du går och lägger dig. Och tänk på att släcka med med strömbrytaren. Saknas det sådan dra ut sladden ur väggkontakten, inte genom att vrida loss en av lamporna.

19 Dec 2021