« EDIOT

En blogg om kläder, mode, arkitektur, heminredning och mat

Intresse för fönster

Den som är det minsta intresserad av arkitektur är också intresserad av detaljerna på hus. Åtminstone är jag det. Jag har inte läst arkitektur på universitet, men gillar att titta på det. Jag gillar att titta på byggnader och fundera och klura ut hur arkitekten har tänkt sig huset, och hur de som bor i huset, eller har det som sin arbetsplats, använder sitt hus. Hur ljuset kommer in, eller inte gör det, är intressant. Hur vinklar i huset gör upplevelsen inomhus och golv och tak samverkar.

Fönster är husets ögon

Själv bor jag i ett litet hus, som förut kallades "egna hems hus", en slags arbetarbostad, men ett "egna hem" som förut var så populära bland arbetarklassen. De är mycket små, oftast kvadratiska små hus, med en liten tomt. Tanken vara att arbetarna skulle kunna bo i ett eget hem. Oftast rymde de endast tre rum och kök; som en vanlig lägenhet, ungefär, men med den skillnaden att huset har tomt, lika liten som huset. Jag har nämligen renoverat huset och bestämt mig för att byta fönster i år. Jag har sett hemska "övergrepp" på hus när man byter fönster som inte alls passar ihop varken med huset eller med den tidsepok som huset byggdes under. Det är förskräckligt. Jag ryser när jag ser dem.

När man byter fönster måste man vara noga

När man väl byter fönster måste man göra det med stor försiktighet, anser jag. Inte så att jag är rädd för att något ska hända, utan jag menar att man ska välja nya fönster noga så att de passar in i huset. Har man som jag ett hus från 1950-talet, ska de nya fönstren vara gjorda med hänsyn till 1950-talets stil. Det är det jag menar med att förstöra hus, om man väljer fel sorts fönster. Och jag har hittat en tillverkare som inte bara har standardfönster utan som kan göra specialbeställda, underhållsfria fönster. Det är jag väldigt glad över och det ska bli så spännande att få nya fönster. Jag behöver dessutom fönster som är täta och stänger ute både oljud och vind och kyla.

12 Oct 2017