« EDIOT

En blogg om kläder, mode, arkitektur, heminredning och mat

Kul fakta om mat

Här är några roliga och intressanta matfakta som kommer att förvirra dig. Vi hoppas att du gillar att läsa om några av dessa slumpmässiga och intressanta fakta om mat.

1. Mörk choklad har enorma hälsofördelar

Choklad sågs först i barform runt 1910. Mörk choklad är gjord av de rostade bönorna från kakaoträdet och har många hälsofördelar. Från att förbättra det onda kolesterolet till att sänka blodtrycket, hjälpa till att minska stress och förbättra synen, det är definitivt värt att äta en ruta eller två om dagen.

En studie från Harvard fann också att att dricka två koppar varm choklad om dagen förhindrade minnesförsämring. 


2. Nektarin betyder söt som nektar

Visste du att ordet "nektarin" betyder söt som nektar och att detta troligen är ursprunget till namnet. Studier har föreslagit att nektariner, som persikor, har sitt ursprung i Kina för över 2 000 år sedan och introducerades till England i slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet.

Näringsmässigt är nektariner en hög källa till vitamin C och A och är rikligt med antioxidanter. De hjälper till med viktminskning, hjälper till att reglera blodtrycksnivåer och allmänt god hälsa. De hjälper också till att förbättra immuniteten och hjärthälsa.

3. Hallon är en medlem av rosfamiljen

Liksom körsbär, aprikoser, plommon, päron, äpplen, kvitten, persikor, jordgubbar och björnbär. Dessa typer av frukter har vanligtvis blommor med fem lika stora kronblad arrangerade runt en central kärna. Till skillnad från många andra frukter, när de väl plockats, mognar inte omogna hallon.

4. Broccoli innehåller mer protein än biff

Förre presidenten George W Bush kanske en gång berömt proklamerade: "Jag är president i USA och jag tänker inte äta mer broccoli", men lyssna inte på honom!

Förutom den vanliga näringen man får av att äta sina gröna, har broccoli en hel del protein. Kalori för kalori, det finns mer protein i broccoli än biff. Och det kommer inte med alla dessa mättade fetter och transfetter eller kolesterol, så du kan få allt protein du behöver med en betydligt lägre risk för hjärt-kärlsjukdom med denna hälsosamma mat.

5. Äpplen ger dig mer energi än kaffe

Kaffesnobbarna kanske inte vill tro det, men det är sant. Om du någon gång har lite ont om energi under eftermiddagen, överväg att mumsa i ett äpple istället för att köpa en kopp kaffe. Tack vare dess höga innehåll av kolhydrater, fibrer, vitamin C och mineraler är äpplen det perfekta (och hälsosamma) alternativet för att hjälpa dig att hålla dig pigg hela dagen.

6. Pekannötter är rika på antioxidanter

Här är fler roliga matfakta som du kan tycka är intressant om pekannötter. Vi känner inte någon som äter pekannötter regelbundet, men visste du att de är en av de mest antioxidantrika nötterna som finns? Ät upp!

7. Pistaschmandlar är faktiskt frukter

Ännu ett otroligt-men-sant slumpmässigt faktum!

De är faktiskt frön av en frukt (den yttre frukten tas bort under bearbetningen). Precis som andra "nötter" är pistagenötter en rik källa till protein, fibrer, vitaminer och mineraler, vilket kan hjälpa människor med viktkontroll, skydda mot diabetes och högt blodtryck och förbättra matsmältningen.

Omega-3-fettsyrorna som finns i pistagenötter kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck och kan också minska risken för hjärtsjukdomar.

8. Caesarsallad kommer från en mexikansk stad

Caesarsalladen började i en mexikansk stad som heter Tijuana. Krögarkocken Caesar Cardini var värd för ett firande den 4 juli. Han fick slut på mat och slängde helt enkelt ingredienserna han hade liggandes i köket i en unik sallad. Uppenbarligen var det en stor succé.

Ett annat konstigt och roligt faktum vi slår vad om att du inte visste, men Caesardressingen är faktiskt tänkt att vara en vinägrett. Den görs genom att blanda hackad vitlök och ansjovis i en skål, som sedan blandas med rått ägg. Olivolja tillsätts gradvis till blandningen och de återstående ingredienserna (limejuice, salt, peppar, worcestershiresås och dijonsenap) tillsätts. Den resulterande nyansen på dressingen ska vara gul, inte den falska vita versionen som du vanligtvis hittar i stormarknader.

9. Avokado är en frukt

Avokado klassas som ett bär med ett stort frö. Avokado måste plockas vid mognad för att mogna, vilket kan ta mellan 1-2 veckor. I Spanien och Mexiko kallas avokado "alligatorpäron" på grund av sin form och gropiga, gröna skal, medan de i Indien och Kina kallas för "smörpäron". Denna hälsosamma mat är bra för dig också! De är en stor källa till vitamin C, E, K och B-6.‍

10. SPAM är inget mysterium...

Vi pratar inte om de oönskade mejlen du får, utan det mystiska köttet på burk. Har du någonsin undrat vad det betyder? Det är en förkortning för "Kryddad skinka"(spiced ham)

11. Varmkorv är inte amerikanska och pommes frites är inte franska

Det är inte klart var korven kommer ifrån. Vissa säger att det uppfanns i den österrikiska staden Wien av två österrikisk-ungerska invandrare som tog med sig receptet när de reste till Chicago. Andra säger att den härstammar från Frankfurt, Tyskland, medan en annan uppger att en slaktare från Coburg, Tyskland, uppfann korven i slutet av 1600-talet.

I vilket fall som helst äter amerikaner cirka 20 miljoner varmkorvar om året, särskilt under baseballmatcher. Cirka 18,5 miljoner varmkorvar konsumerades under 2015 års Major League Baseball-säsong!

Visste du också att pommes frites faktiskt är en belgisk uppfinning? Rättens verkliga ursprung kan spåras tillbaka till Belgien där historiker hävdar att potatis stektes i olja under slutet av 1600-talet. Amerikanska soldater stationerade där under första världskriget exponerades först för dessa läckra stekta grönsaker. Eftersom det officiella språket för den belgiska armén var franska gav soldater smeknamnet för den läckra stekta potatisen "pommes frites".

5 Apr 2023