« EDIOT

En blogg om kläder, mode, arkitektur, heminredning och mat

Luftvärmepumpar behöver inte vara fula

Den som både vill ha miljövänligt, kostnadseffektivt och underhållsfritt värmesystem till sin bostad – eller här menar jag villa, eftersom bostadsrätter har gemensamt värmesystem med resten av bostadsföreningen, bör överväga att installera någon form av värmepump. Det är effektivt, miljövänligt och besparar dig kostnader för lång tid framöver. Det finns för- och nackdelar (som med det mesta) och jag tänkte diskutera dem här. Alla luftpumpar som jag jämför är från NIBE.

Bergs-värmepump

Jag antar att de flesta vet vad bergsvärme är. Har man bott i villa ett tag vet man vad det handlar om. Fördelarna med en NIBE bergsvärmepump är den att när du väl har installerat din bergsvärme, då har du gratis värme för generationer framåt. Du behvöer inte tänka på den, den sköter sig själv. Nackdelarna är den höga installationskostnaden, och också den att du inte kan instalelra den var som helst. Du bör ha ett berg inom en halv kilometers radie från huset där du bor.

Från-luftsvärmepump

En från-luftsvärmepump från NIBE använder den använder den varma luft som redan finns inomhus (vi alstrar ju egen värme). Innan pumpen pumpar ut luften inomhus ut, återanvänder den värmen och skickar in den igen. Du kan sänka energikostnaderna med hälften. Denna pump kan endast installeras i nybyggda lägenheter och villor så stora som upp till 200 kvadratmeter. Nackdelen är den att den inte värmer större villor och bör ha en kombination av annan värme, som en panna, eller via solceller.

Luft-vattenvärmepump

Denna pump, är som NIBE bergsvärmepump, att den sänker dina kostnader för uppvärmning rejält. Denna pump utnyttjar utomhusluften, vilket i likhet med bergsvärme är en kostnadsfri värmekälla. Nackdelen är kapaciteten inte är optimal och även här behöver du kombinera den med en annan värmekälla, som solpaneler, bergsvärme eller en pelletspanna.

Luft-luftsvärmepump

En luft-luftsvärmepump är som alla värmepumpars Rolls Royce. En NIBE ARIA pump har kapacitet som anpassar sig till riktig kalla omständigheter. Den har en invertesstyrd kompressor som alstrar värme året om. Den både renar luften och värmer upp den inomhus. Den sparar energi så att under de kallare månaderna kan den förse huset med en jämn värme. Men smakar det så kostar det. Detta system är inte lika billig som de andra pumparna.

24 Nov 2017