« EDIOT

En blogg om kläder, mode, arkitektur, heminredning och mat

Nu ska jag fixa mina dragiga fönster

Nu har jag tröttnat på att det drar in kall luft genom mina fönster och tänker åtgärda detta så fort det bara går. Hela vintern har det dragit kallt och det enda sättet att motverka problemet har varit att vrida upp värmen på mina element men det är inte ekonomiskt försvarbart i längden. Det blir ju som att elda för kråkorna eller hur är det man brukar säga? Värmen läcker ut och kylan sipprar in. Men nu när våren är här så känns det som att det är dags att börja sätta upp nya gummilister och täta mina fönster ordentligt så att det blir bättre nästa vinter. 

Det är enklare än man tror

Anledningen till att jag väntat är inte att det är krångligt att byta ut gummilister, det är faktiskt ganska lätt att göra själv. Nej, orsaken är att dethar varit så fruktansvärt kallt att det inte har varit roligt helt enkelt. Man kan säga att man gör det i några olika steg och jag beskriver här kort hur man gör:

  1. Mät fönstren och beställ gummilister så att det räcker. Tänk på att man kan klippa fel ibland så köp gärna några meter extra.
  2. När du fått hem de nya gummilisterna så tar du ett fönster åt gången.
  3. Skrapa bort gamla lister och rester. Gör rent ordentligt.
  4. Självhäftande lister måttar du upp innan du tar bort skyddspappret och sätter sedan dit dem en åt gången.
  5. Köper du utan självhäftning så använd en häftpistol, tänk på att häfta bakom den del som ligger mot själva fönstret. 
  6. Om fönstret känns svårt att stänga, tänk på att listen kommer att "platta till sig" så oroa dig inte!
8 Apr 2018