« EDIOT

En blogg om kläder, mode, arkitektur, heminredning och mat

Så flyttstädar du på bästa sätt

För att göra en bra flyttstädning så kan det vara bra att ta till dig råd inför flyttstädningen. Det är vad du ska få här idag. Lite tips och trix på vad du ska tänka på för att göra en bra städning då du flyttar. Det bästa du kan göra, är att först tömma hela bostaden på dina möbler, kartonger, samt alla andra prylar. Tänk även på att tömma förråden och andra biutryummen eftersom även de ska städas.

Vad för material behövs?

Du kan låta en del saker stå kvar, även om du tömmer lägenheten eller huset på saker. Städmaterial, dammsugare med mera är ingen idé att ta till nya bostaden innan du är klar med din städning. Det du kan behöva ha för att göra en bra flyttstädning är bland annat detta:

  • trasor och tvättsvampar för dammtorkning och rengöring
  • mopp och skurhink
  • dammsugare
  • toalettborste
  • fönsterskrapa
  • rengöringsmedel för alla olika ytor. Exempel på rengöringsmedel: Ugnsrengörning, spis/hällrengörning, köksspray, badrumsspray, vanligt diskmedel, fönsterputs, golvrengöring, och rengöringsmedel för väggar.
  • stålull eller liknande för tuffare fläckar på hårda ytor
  • avkalkningsmedel eller propplösare till kök och badrum

Gör en bra planering

För att städa på ett bra och effektivt sätt, planera din städning. Det kan vara god idé att börja med de rum som du sedan kan stänga till och inte röra sedan. Ta rum för rum och gå gärna efter en checklista så att du inte missar något. Ta rum du rör eller passerar ofta sist. Typ hall med mera. Tänk på att börja från ovan och gå neråt när du städar, så ta tak, fönster, lister, golv. 

Det är bra om du ser till att du har gott om tid för att göra din städning. Ju större bostad det är desto längre tid kommer det att ta. Ofta tar det längre tid än vad du tror. Dock finns ju alltid möjligheten att anlita ett städbolag att göra det åt dig, om du föredrar att slippa ta tag i det på egen hand. Men tänk ändå på att det är du som ansvarar för att det gjorts på ett bra sätt. 

23 Jul 2020